De Collectie

 

Hedel behoort tot de oudste nederzettingen in het rivieren gebied. De geschiedenis van Hedel werd eeuwen beheerst door het kasteel en zijn bewoners. De bekendste bewoners waren van het geslacht Bergh van het Huys Bergh te ‘s Heerenbergh. De geconserveerde overblijfselen van de kasteelfundamenten zijn een bezoek waard.

In de 15e en 16e eeuw behoorde Hedel tot de kleine groep van particuliere of “heerlijke” muntplaatsen. De herkomst van het Hedelse muntrecht is niet bekend omdat de stukken daarover verloren zijn gegaan. De Hedelse munt is in bedrijf geweest rond 1450, daarna van 1565-1567 en tenslotte in de periode 1577–1585.

NH-kerkDe militair-strategische ligging van Hedel (de noord-zuid verbinding die de Maas kruist) maakte van Hedel door de eeuwen heen een strijdtoneel. Zo ook in de tweede wereldoorlog met de spoor- en verkeersbrug over de Maas. In de laatste acht maande van deze oorlog werd circa 90% van de dorpsbebouwing totaal verwoest. Eén van de weinig overgebleven oude gebouwen is de Nederlands Hervormde kerk, gelegen aan de Kerkstraat, die dateert uit de periode 1640-1644.

Laatste Nieuws

article thumbnailOndanks de versoepelingen van 1 juni hebben we besloten om...
Zaterdag 12 oktober wordt de aftrap gegeven voor de...
article thumbnailOp 21 december 2018 overhandigde Ben de Gier het eerste...