Over het Historisch Museum in Hedel

 

De geschiedenis van het museum

Sinds 1982 is het Historisch Museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Hedel. Het pand dateert uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand zwaar beschadigd. Na herstel heeft het nog tot 1968 dienst gedaan als gemeentehuis.

Op de eerste verdieping vindt u vooral voorwerpen vanaf de periode van de eerste bewoning van het oude Hatalle (of Hedilla) tot voorwerpen die zijn opgegraven begin jaren 80 van de vorige eeuw, toen de restanten van het voormalige kasteel van Hedel zijn blootgelegd. Historische prenten, topografische kaarten, munten en zeer unieke muntstempels vullen de collectie aan.

Een uitgebreide fotoverzameling met straatbeelden, huizen, personen etc. van de afgelopen 100 jaar is aanwezig op de begane grond, terwijl in 1990 een aanbouw werd geopend met een unieke collectie van, deels typisch Hedelse, landbouwwerktuigen en – voorwerpen. Tevens worden wisselende thematische exposities gehouden.

Sinds juni 2014 is het Historisch Museum Hedel een geregistreerd museum.Het Historisch Museum en de collectie worden beheerd door de Stichting Hedels Historie, die tevens eigenaar van het museumgebouw is.

Sinds juni 2014 is het Historisch Museum Hedel een geregistreerd museum.

 

Het Hedels Kasteel

Kasteel Hedel bestaat niet meer, maar de fundamenten zijn opgegraven en gedeeltelijk opgemetseld. Het kasteelterrein ligt achter de katholieke kerk. Het kasteel heeft een grote rol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog en had als bijzonder kenmerk dat er munten werden geslagen. Vierendertig gebruikte en ongebruikte muntstempels zijn teruggevonden en zijn tentoongesteld in de Muntkamer van het museum.

Toen de Fransen in 1794 de Nederlanden binnenvielen, vernielden zij het kasteel. In 1802 kocht de katholieke gemeenschap van Hedel de resten en sloopte deze. In de "neerhuizinge" bleven nog mensen wonen en werken, tevens werd de neerhuizinge gebruikt als een schuilkerk.

lucht opname In de Tweede Wereldoorlog, toen Hedel in de vuurlinie lag, werd ook dit deel van het dorp verwoest. In de jaren zeventig van de vorige eeuw, heeft een enthousiaste ploeg Hedelnaren onderzoek gedaan naar het kasteel. Het terrein is uitgegraven en de fundamenten zijn in 1981 - 1982 geconsolideerd en gedeeltelijk opgebouwd zodat het kasteel weer te herkennen is. Wat de opgravers aan voorwerpen hebben gevonden is te zien in het Hedels Historisch Museum in de Baroniezaal.

Wilt u meer weten over de stormachtige geschiedenis van het kasteel, zijn bewoners en de muntslag, download dan deze publicatie (pdf).


Het kasteelmonument bevindt zich op vijf minuten loopafstand van het museum.

ANBI

Het Historisch Museum Hedel is een door de belastingdienst erkende instelling. Onder voorwaarden zijn daardoor giften en donaties aan ons museum aftrekbaar voor de aangiften inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Informatie over onze doelstellingen, het beleidsplan, bestuurders, beloningsbeleid, onze activiteiten en financiële verantwoording over 2019 kunt u hier downloaden.

Organisatie

Het Historisch Museum Hedel wordt geheel onbezoldigd bestuurd door de Stichting Hedels Historie. Elke zes weken vergaderen bestuur van de Stichting en vrijwilligers om de dagelijkse gang van zaken te bespreken. Enige malen per jaar worden lange termijn zaken besproken.

Educatie

Het Historisch Museum Hedel heeft diverse educatieve projecten ontwikkeld voor het Bommelerwaardse basisonderwijs.

In samenwerking met de basisscholen kunnen we de volgende onderwerpen aanbieden:

Educatief voor scholen in Historisch Museum Hedel

  • de geschiedenis van Hedel,
  • De Romeinse tijd,
  • vroeg- en late middeleeuwen,
  • Hedel in de 20e eeuw en
  • de 2e wereldoorlog.

Andere basisschool leerprojecten worden aangeboden, zoals:

  • het agrarische bedrijf,
  • bewerken en oogsten,
  • bloei- en groeiwijze van bv. aardappels, bieten en graan.

De expositie in het museum geeft aanschouwelijk onderwijs en dient daarmee het bekend raken met verleden, heden en de toekomst.

Meer weten? Neem contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Donateur worden?

Zonder bijdragen van donateurs kan het museum niet bestaan. Steun ons daarom en vul het onderstaande formulier in!

Als u donateur wordt, krijgt u enkele malen per jaar de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte wordt gehouden van het wel en wee van het museum. U wordt op de hoogte gehouden van komende tentoonstellingen en wordt u uitgenodigd voor de officiële openingen van tentoonstellingen.

Wilt u donateur worden? Mail ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Onze penningmeester neemt dan contact met u op.

Vrijwilligers

Aan het museum is een klein aantal enthousiaste vrijwilligers verbonden. Als u interesse heeft in de geschiedenis van Hedel, stuur ons een email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met u op.

We zijn op zoek naar mensen die ons willen helpen met o.a. het scannen van de foto collectie en het verzorgen van rondleidingen en andere zaken.

Laatste Nieuws

article thumbnailIn april 2020 was het 75 jaar geleden dat de Slag om Hedel werd...
article thumbnailVanaf 1 augustus 2020 zal het museum beperkt worden...
Zaterdag 12 oktober wordt de aftrap gegeven voor de...