De Collectie

 

Collectie

In de Baroniezaal van het museum wordt een beeld gegeven van de ontwikkeling van het Hedels Kasteel. Ook worden de voorwerpen getoond die eind jaren 70 van de vorige eeuw bij het kasteel monument zijn opgegraven.

In de Muntkamer kunt u de 34 muntstempels van de voormalige Hedelse Munt zien die zijn gevonden bij de opgravingen van de kasteelfundamenten. De Muntkamer van het museum geeft een beeld van een plaatselijk particulier muntbedrijf, waarin de gevonden muntstempels een hoofdrol spelen.

Het museum beschikt over een agrarische afdeling met een uitgebreide verzameling in Hedel gebruikte landbouwwerktuigen en gereedschappen. Een voorbeeld daarvan is het z.g. Hedels wagentje uit 1913, gemaakte door Hezemans en Van Diessen, dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog in gebruik was.

Verder beschikt het museum over een verzameling foto’s, krantenknipsels, kaarten, tekeningen en prenten, en kunt u online een gedeelte van onze collectie bekijken.

Hedels wagentjeUw tentoonstelling?
Het museum beschikt over een ruimte waar wisselende exposities kunnen worden gehouden over uiteenlopende zaken. Het historisch Museum stelt kunstenaars uit Hedel en de Bommelerwaard in de gelegenheid tegen een bescheiden vergoeding om hun werken tentoon te stellen in deze wisselexpositieruimte. Meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het dorp Hedel

Hedel behoort tot de oudste nederzettingen in het rivieren gebied. De geschiedenis van Hedel werd eeuwen beheerst door het kasteel en zijn bewoners. De bekendste bewoners waren van het geslacht Bergh van het Huys Bergh te ‘s Heerenbergh. De geconserveerde overblijfselen van de kasteelfundamenten zijn een bezoek waard.

In de 15e en 16e eeuw behoorde Hedel tot de kleine groep van particuliere of “heerlijke” muntplaatsen. De herkomst van het Hedelse muntrecht is niet bekend omdat de stukken daarover verloren zijn gegaan. De Hedelse munt is in bedrijf geweest rond 1450, daarna van 1565-1567 en tenslotte in de periode 1577–1585.

NH-kerkDe militair-strategische ligging van Hedel (de noord-zuid verbinding die de Maas kruist) maakte van Hedel door de eeuwen heen een strijdtoneel. Zo ook in de tweede wereldoorlog met de spoor- en verkeersbrug over de Maas. In de laatste acht maande van deze oorlog werd circa 90% van de dorpsbebouwing totaal verwoest. Eén van de weinig overgebleven oude gebouwen is de Nederlands Hervormde kerk, gelegen aan de Kerkstraat, die dateert uit de periode 1640-1644.

Uw Tentoonstelling

Uw tentoonstelling?
Het museum beschikt over een ruimte waar wisselende exposities kunnen worden gehouden over uiteenlopende zaken.

Het historisch Museum stelt kunstenaars uit Hedel en de Bommelerwaard in de gelegenheid tegen een bescheiden vergoeding om hun werken tentoon te stellen in deze wisselexpositieruimte.

Bekijk de onderstaande video voor een indruk van de expositieruimte en een interview met een exposant.

 

 


Video expositieruimte + interview

Laatste Nieuws

article thumbnailWie in Hedel in de tandartsstoel naar het systeemplafond...
article thumbnailOok dit jaar neemt het museum weer deel aan de Rabo...
article thumbnailAnnet van de Vorstenbosch, een gepensioneerde...