Kasteel Hedel bestaat niet meer, maar de fundamenten zijn opgegraven en gedeeltelijk opgemetseld. Het kasteelterrein ligt achter de katholieke kerk. Het kasteel heeft een grote rol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog en had als bijzonder kenmerk dat er munten werden geslagen. Vierendertig gebruikte en ongebruikte muntstempels zijn teruggevonden en zijn tentoongesteld in de Muntkamer van het museum.
Toen de Fransen in 1794 de Nederlanden binnenvielen, vernielden zij het kasteel. In 1802 kocht de katholieke gemeenschap van Hedel de resten en sloopte deze. In de "neerhuizinge" bleven nog mensen wonen en werken, tevens werd de neerhuizinge gebruikt als een schuilkerk.
In de Tweede Wereldoorlog, toen Hedel in de vuurlinie lag, werd ook dit deel van het dorp verwoest. In de jaren zeventig van de vorige eeuw, heeft een enthousiaste ploeg Hedelnaren onderzoek gedaan naar het kasteel. Het terrein is uitgegraven en de fundamenten zijn in 1981 - 1982 geconsolideerd en gedeeltelijk opgebouwd zodat het kasteel weer te herkennen is. Wat de opgravers aan voorwerpen hebben gevonden is te zien in het Hedels Historisch Museum in de Baroniezaal.
Wilt u meer weten over de stormachtige geschiedenis van het kasteel, zijn bewoners en de muntslag, download dan deze publicatie (pdf).
Het kasteelmonument bevindt zich op vijf minuten loopafstand van het museum.