Nieuws

Zaterdag 12 oktober wordt de aftrap gegeven voor de festiviteiten rondom het driehonderdjarig bestaan van de paardenmarkt. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Maasdriel, de Stichting Hedels Historie, de Stichting Paardenmarkt Hedel (SPH) en de Hedelse Activiteiten Stichting (HAS) zijn hiervoor de afgelopen maanden druk in de weer geweest.

Het feest begint zaterdag om één uur voor alle Hedelse zestigplussers, die een erwtensoepbuffet krijgen aangeboden. Er is gekozen voor erwtensoep omdat dit gerecht en de paardenmarkt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vervolgens is iedereen vanaf kwart over twee welkom en treedt het Gelegenheidskoor op, dat onder andere het lied “Driehonderd jaar Paardenmarkt” ten gehore zal brengen. Om half drie vindt de officiële presentatie van het boek “Hedel – 300 jaar Paardenmarkt” plaats en zal het eerste exemplaar aan burgemeester Henny van Kooten worden aangeboden. Vervolgens kunnen de boeken, die besteld zijn, worden opgehaald. Tevens is er voor belangstellenden de mogelijkheid om voor 17,50 euro een (eventueel gesigneerd) boek te kopen. De HAS, die het boek uitgeeft, heeft ook een speciale paardenmarktvlag laten maken, die voor 10 euro te koop is.

De feestelijkheden worden gehouden in het Dorpshuis Gelre’s End aan de Molendijk 1 in Hedel.

Historisch Museum Hedel

In het Hedels Museum wordt drie eeuwen paardenmarkt gevierd met een prachtige tentoonstelling met veel foto’s. Deze expositie wordt ook zaterdag geopend. De opening vindt plaats om half drie en om drie uur zal hoefsmid Henk Hofmans bij het museum op een traditionele wijze een paard beslaan. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met december 2019. Het museum, dat gehuisvest is aan de Voorstraat 2, is iedere maandagavond van zeven tot tien uur geopend en op zaterdagmiddag van twee tot vijf uur.

De gemeente Maasdriel heeft voor de paardenmarkt, die dit jaar op 4 november gehouden wordt, de colleges van de omringende gemeenten uitgenodigd. Ook John Berends, de commissaris van de Koning zal acte de présence geven.

De SPH wil het jubileum vorm geven door een film uit te brengen over de Hedelse paardenmarkt. Omdat hier de komende, 300ste paardenmarkt, niet in mag ontbreken, zal de film naar verwachting in januari 2020 uitkomen.